Sahte Dolar Krizi Hakkında Değerlendirme
Son yaklaşık bir buçuk haftadır piyasada dolaşan 600 milyon ile 1 milyar arasında olduğu tahmin edilen sahte dolarlar üzerine değerlendirmelerde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi İşletme bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şahin, bu durumun doğrudan faiz oranlarına etkisinin olmayacağını belirtti. Dr. Şahin, “Bu sahte dolar olayının doğrudan faize etkisi olacağını düşünmüyorum. Ekonomik büyüklüğümüzü göz önünde bulundurduğumuzda, bu durumun faiz oranlarına doğrudan bir etkisi olabilecek bir unsur olarak değerlendirilemeyeceğini” ifade etti.
Dr. Şahin, sahte dolarların yalnızca 50 dolarlık banknotlarla sınırlı olmadığını, bu durumun daha geniş bir perspektiften incelenmesi gerektiğini vurguladı. “Piyasada 50 dolarlık banknotların yüksek bir miktar olarak algılanması nedeniyle bu ‘50 dolar krizi’ olarak anılıyor. Ancak, 10, 20 ve 100 dolarlık banknotlarda da sahte paralarla ilgili problemler mevcut” diye ekledi.
Bu sahte dolarların ATM’lerden ve döviz bürolarındaki para sayma makinelerinden nasıl geçtiğine dair soru işaretlerinin bulunduğunu belirten Dr. Şahin, “ATM’lerin ve döviz bürolarındaki para sayma makinelerinin güncellenmemesi bu sorunun kaynağını oluşturuyor. Kapalıçarşı’da patlak veren bu durum, zamanla piyasaya yayıldı. Sahte paraların menşei ise Orta Doğu, Asya ve Balkan ülkeleri. Bu konuyla ilgili emniyet güçlerinin ciddi operasyonlar gerçekleştirdiğini belirtmekte fayda var. Özellikle İstanbul, Balıkesir ve Çorum bölgelerinde geniş çaplı operasyonlar yapılıyor ve bu operasyonlar ülke genelinde birçok şehre yayılmaya çalışılıyor. Merkez Bankası, gerekli bankalara talimatlar vererek ATM’lerin teknolojik güncellemelerinin yapılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.
Mağdur Olmamak İçin Dikkat!
Doların son günlerde sabit bir seyir izlemesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Dr. Şahin, “Bu durum, piyasanın arz ve talep dengesiyle doğrudan ilişkilidir. Sahte dolar olayının, emniyetin verilerine dayanarak, piyasayı olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Ancak bu sahte dolarların piyasadan temizlenmesi yaklaşık 3 ay sürecektir. Zamanla bu sahte paraların piyasadan imha edilmesi bekleniyor. Bu süreçte herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Özellikle döviz bürolarından ve banka şubelerinden alım yapmalarını tavsiye ediyorum. Kesinlikle döviz alım ve satım işlemlerinde, güvenilir oldukları yerlerden belge alarak işlemlerini gerçekleştirmeleri önemlidir” uyarısında bulundu.
Kapalıçarşı ve döviz büroları çalışanlarının sahte paraları tespit etme konusundaki tecrübelerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Dr. Şahin, “Çalışanlar, parayı el kontrolleri ve çeşitli teknik yöntemlerle kolaylıkla tespit edebiliyorlar. Ancak yine de riske girmemeye çalışıyorlar. Sorunun asıl kaynağı, bir bankamızın bir veya birkaç şubesinde ATM’ye yatırılan döviz tutarının daha sonra ATM’den lira bazında çekilmesiyle bu olayın patlak vermesidir” dedi.
Kaynak: İHA – İSTANBUL Haberleri