Muhtar Oy Pusulası Nasıl Geçersiz Olur​?

Muhtar oy pusulası, muhtar ve köy ihtiyar heyeti üyelerini seçmek için kullanılan bir seçim pusulasıdır. Bu pusula birtakım nedenlere dayalı olarak geçersiz sayılabilir. Böyle durumlarda da o adayın o pusla oyu kabul edilmez. Bunun için de mutlaka pusulayı geçersiz hale getiren nedenleri bilmek önemlidir. Böylece adaylar pusulalarını koruma fırsatı bulabilirler.

Muhtarların oy pusulalarını geçersiz hale getirebilecek en önemli faktör adayın isminin yanlış yazılmış olmasıdır. Bir matbaa hatası dahi olsa eğer pusuladaki isim adayın ismi değil ise böyle durumlarda oy geçersiz sayılır. Aynı zamanda zarf içerisinde iki tane muhtar seçim kâğıdı koymak da yine oyu geçersiz hale getirir. Bunların yanında oy pusulası yırtık ya da yıpranmış ise geçerli kabul edilmez. Doğru bir zarfa konmamış ise yine oy pusulasının geçerliliği olmayacaktır. Amaca uygun şekilde kullanılmayan oy pusulaları da yine geçersiz kabul edilir.

Muhtar Oy Pusulası

Muhtarlık seçimlerinde oyların geçersiz olmasına neden olabilecek durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Aynı pusula üzerinde birden fazla muhtara oy verilmesi
  • Zarf içerisinde birden fazla oy pusulası bulundurulması
  • Oy pusulasının yırtılması ya da üzerine yazılar yazılması
  • Sandık mührü yer almaması
  • Pusulalara farklı işaretlemeler ve damgalamalar yapılması
  • Zarf içerisine seçimle alakası olmayan ya da geçerli olmayan materyaller eklenmesi

Muhtarlık Seçiminde Eşit Oy Çıkarsa Ne Olur?

Mahalli seçimler ülkenin hemen her yerinde büyük bir heyecana neden olur. Belediye başkanı seçimleri kadar köy ve mahallelerdeki muhtar seçimleri de büyük bir heyecan içerisinde takip edilir. Böyle anlarda kazanan ve kaybeden taraflar olurken eşit oy durumu da yaşanabilir. Muhtarlık seçiminde eşit oy çıkarsa öncelikle tarafların başvurusu ile oyların yeniden sayılması gerekir.

Oylar tekrar sayılmasına rağmen eğer yeniden aynı oylar çıktıysa böyle bir durumda kura çekimi yapılır. Eşit oy alan iki veya daha fazla aday arasında bir kura yapılır. Bu kura neticesinde de ilçe seçim kurulunun gözetiminde yapılması esastır. Kura neticesinde de kazanan aday muhtar seçilir.

Muhtarlık Seçimlerinde Oy Taşıma Cezası

Muhtarlık seçimlerinde bazı adaylar daha fazla oy imkanına sahip olabilmek için akraba ya da dostlarına oy kullanmak isteyebilir. Bunun için de bu kişilerin ikametlerini buraya taşımaları gerekir. Bu da oy taşıma olarak tanımlanır. Ancak bu durumda adaylar muhtarlık seçimlerinde oy taşıma cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

Seçmen kaydırmak ya da oy taşımak belli seçmenlerin mahalle ya da başka bir köye kaydırılarak oy kullandırılması işlemidir. Böyle bir durum da kanunlar kapsamında usulsüzlük olarak kabul edilmektedir. Kendi adresinde oy kullanmayan kişiler para cezasına çarptırılabilirler. Hatta böyle durumlarda gerçeğe aykırı bir beyanda bulunmak 6 ay ile 4 yıl arasında hapis cezası yaratabilir.

Kaç Aza İstifa Ederse Muhtarlık Düşer?

Muhtarlığın düşmesine neden olabilecek birtakım durumlar bulunur. Böyle durumlarda azaların istifası da en önemli nedenlerden biridir. Yönetim her zaman muhtar ve aza sayısına göre devam etmektedir. Eğer azalar sayı olarak çoğunluğu sağlayamıyor ise muhtarlık düşer. Toplamda 4 tane aza göreve gelir. Ancak 3 tanesi istifa ederse muhtarın da görevi düşer. Muhtarlığın düşmesi halinde de ilçe seçim kurulu yeniden seçime gitmek durumunda kalır.

Başa dön tuşu