Sıcak yaz günlerinin serinleten tatlı meyveleri arasında ilk akla gelen meyvelerden biridir kavun. Lezzetli bir kavun seçmek, meyve yiyerek serinlemek isteyenler için atılacak ilk adımdır. Soğuk olarak tüketilebilen kavunun, serinletici etkisi ile birlikte sağlık açısından da birçok hastalığa karşı iyi geldiğini söylemek mümkündür. İçerisinde bol miktarda su bulundurması, kalorisinin düşük olması ve besin değerinin yüksek olmasından dolayı devamlı tüketilen meyvelerin başında gelmektedir.
Kavun, kabakgiller familyasından olan ve keskin kokusu, sarı rengi ile dikkat çeken bir meyvedir. Türkiye’nin birçok bölgesinde rahatlıkla yetiştirilmeye uygun bir meyve olan kavunun anavatanı Orta Asya’dır. Ülkemizde özellikle Van ve Diyarbakır bölgesinde bolca yetiştirilir. Meyvenin tam olgunlaşmamış haline kelek, tam olarak olgunlaşmış haline ise kavun denir.
Olgun bir kavun ağızda her zaman lezzetli ve hoş bir tat bırakır. Yaz günlerinin serinleten meyvesi olan kavunun iyisini nasıl seçeceğimizi bilmemiz bu güzel lezzeti keyifle tüketmemize yardımcı olacaktır. İşte iyi bir kavun seçmek konusunda bazı ipuçları;
- Koku: Olgun bir kavun, orta kısmından hafif bastırıldığında yoğun bir aroma kokusu yayar, eğer koku zayıfsa veya hiç koku yaymıyorsa kavun henüz olgunlaşmamış demektir.
- Kabuk Dokusu: Kavunun kabuğunun sertliğine bakmak önemlidir. Yumuşak kavunlar tatlıdır. Sert kabuklu kavunlar olgunlaşmamış demektir. Kavunun ağırlığı boyuna göre daha baskın olmalıdır. Yani orta boyutlarda bir kavun, şekil olarak daha büyük görünen kavunlardan daha ağır ise olgun kavun demektir.
- Ses: Kavuna hafif olarak vurduğunuzda tok bir ses çıkıyorsa, içinin dolu ve olgun olduğunun gösterir. Tiz bir ses gelirse içinin boş olduğu olgunlaşmadığı anlamına gelmektedir.
- Renk: Kavunun kabuğu üzerinde bulunan çizgiler belirgin ise ve göbek kısmı sarıya dönmüş ise bu kavunun olgunlaşmış olduğunu göstermektedir.
- Sap: Olgun kavunun sapı kuru ve sağlam olmalıdır. Nemli ve çürümüş sapı olan kavunun iç kısmı bozulmuş olabileceğinin işaretidir
Tatlı kavun nasıl anlaşılır?
Kavun seçerken sadece dış görünüşüne bakarak tatlı bir kavunu nasıl seçeceğimiz, kavunu keyifle tüketmemiz açısından oldukça önemlidir. Kavun alırken kabuğunun sertliğine bakmak tatlı kavunu seçmemiz açısından atılacak ilk adımdır. Yumuşak kavun tatlı iken, sert kabuklu kavunlar henüz olgunlaşmamış demektir. Kavunun ağırlığı ise, boyutuna göre daha ağır olmalıdır.
Tatlı kavun seçerken ikinci dikkat edilmesi gereken husus ise dip dediğimiz kavunun alt kısmıdır. Bir parmağınızla kavunun dibine dokunduğunuzda dip kısmı yumuşak ise kavunun içi de tatlı demektir. Ayrıca kavunun sapını çektiğinizde kolaylıkla kopuyorsa bu kavunun olgunlaşmış ve tatlı olduğunu göstermektedir.
Tatlı kavun seçmenin diğer ayırt edici yöntemi ise kavundan gelen sesle ilgilidir. Kavuna hafifçe vurduğunuzda tok ses geliyorsa olgun ve tatlı, tiz bir ses geliyorsa henüz olgunlaşmamış demektir. Eğer alacağınız kavun çizgili ise üzerinde bulunan çizgiler de yol gösterici özelliğe sahiptir. Özellikle Kırkağaç kavununda uygulanan bu yöntemle kavunun dışı tırtıklı üzerinde bulunan çizgiler düzgünse kavunun tatlı olduğunu söyleyebiliriz.
Kırkağaç kavunu nasıl anlaşılır?
KIRKAĞAÇ KAVUNU NASIL ANLAŞILIR?
Kırkağaç kavunu kendine has lezzeti ve aroması ile bilinen bir kavun çeşididir. Kırkağaç kavunu’nun özelliği, sarı renk üzerine koyu yeşil renkte lekelerin ve çizgilerin yer almasıdır. İç çekirdek kısımları tamamen doludur. Lifleri diğer kavunlara göre daha yoğun olur. Etem ismi verilen çekirdek yatağı ise kavuniçi rengindedir.
Kırkağaç kavunun lezzeti ve renkli görünümünün yanı sıra sağlık açısından da bazı faydalarını saymak mümkündür. Bunlar arasında; göz, kalp ve damar sağlığını koruması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kalp ritim bozukluğunu engellemesi gibi faydaları sayılabilir. Kırkağaç kavunu seçmek isteyenler için bazı ipuçlarına dikkat etmek gerekmektedir. Bu ipuçları arasında;
- Çizgiler: Kırkağaç kavununun kabuğunda siyah veya yeşil renkte, ince ve düz çizgiler bulunmaktadır. Bu çizgiler, kavunun olgun olduğunu göstermektedir. Çizgilerin belirgin ve düzgün olması, kavunun lezzetli olduğunun ayrı bir göstergesi olarak bilinmektedir.
- Renk: Olgun bir Kırkağaç kavununun dış yüzeyi mat ve hafif donuk bir görünüme sahiptir. Eğer seçtiğiniz kavun çok parlak ise kavun henüz olgunlaşmamış demektir.
- Boyut: Kırkağaç kavunları genel olarak orta büyüklükte olan kavunlardır. Çok büyük veya çok küçük boyutlarda olan kavunlarda istenilen lezzet ve olgunluk bulunmayacaktır.
- Genel Dokunuş: Kırkağaç kavunu göbek kısmından hafif sıkıldığında esnek bir yapıya sahip olmalıdır. Göbek kısmı sert ise bu kavunun henüz olgunlaşmamış olduğunu göstermektedir.
- Göbek Kısmı: olgunlaşmış ve lezzetli olan kavunun göbek kısmı yumuşak olmalıdır. Göbek kısmı sert ise bu kavunun henüz olgunlaşmamış olduğunu göstermektedir.
- Koku: Olgunlaşmış bir Kırkağaç kavununun yalnızca kendine ait olan yoğun ve tatlı bir aroma özelliği bulunmaktadır. Bu aroma kavunun göbek kısmından bastırılarak daha iyi anlaşılabilmektedir.
Tarlada kavunun olduğu nasıl anlaşılır?
Tarlada kavun olup olmadığının anlaşılabilmesi için değişik yöntemler bulunmaktadır. Türkiye’de birçok bölgemizde kavun yetiştirilebildiği için yetiştirilen kavunların özellikleri hasat dönemi ve hava koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra yerel pazarlara giderek veya bölgede yaşayan insanlardan bilgi alarak da tarlalarda kavun olup olmadığını öğrenmemiz mümkündür. Bu sayılanlar dışında sayacağımız birkaç yöntem ile de kavun olup olmadığını öğrenebiliriz.
- Bitki Yapısı: Kavun bitkisi genel olarak sürünerek büyür. Tüylü ve büyük yapraklara sahiptirler. Bitki üzerindeki dişi çiçekler daha büyük ve yuvarlaktır. Meyve bu kısımda oluşur. Erkek çiçekler ise küçük ve ince saplıdır.
- Meyve Görünümü: Kavunlar, yetiştirilen bitkinin gövdesine yakın yerde büyür. Büyüyüp olgunlaşmaya başladıkça sarımsı bir renk alarak, üzerlerinde daha belirgin çizgiler oluşmaya başlar. Kavunların türüne göre şekil ve büyüklüğü değişiklik gösterebilmektedir.
- Koku: Olgunlaşmaya başlayan kavunlar, kendine özgü bir aroma yaymaya başlarlar. Bu aroma özellikle öğle saatlerinde daha çok hissedilir hale gelir.
- Toprak: Kavun yetişen topraklar da genellikle bitki kalıntılarını ve sulama izlerini görmek her zaman mümkündür.