Hamamönü Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ankara’nın kültürel ve tarihsel dokusunu gün yüzüne çıkaran önemli bir bölgedir. Ankara, birçok kişi tarafından binaların çevrelediği bir şehir olarak bilinse de Hamamönü kültürel ve tarihsel yapısıyla bu düşünceyi değiştiren bir yapıya sahiptir. Cumhuriyet öncesinden kalan bu sokaklar pek çok ziyaretçi tarafından ilgi çekmektedir.

Hamamönü ismini 15. Yüzyılda inşa edilen Karacabey Hamamı’ndan alan bu semt, günümüzde de halen canlılığını korumaya devam etmektedir. 15. Ve 18. Yüzyıllara ait mekanda evler, camiler, hamamlar gibi tarihi yapılar bulunmaktadır. Ayrıca müzeler, sanat galerileri, kahvaltı ve yemek mekanları, butik dükkanlar gibi birçok mekanlar bu tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

Hamamönü Tarihi

Hamamönü Romalılar döneminde ilk yerleşim yeri olan, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önem kazanmış bir yerleşim yeridir. İsmini 1430’lu yıllarda Osmanlı Devleti’nde Anadolu Beylerbeyliği yapmış olan Karaca Bey’in yaptırdığı Karacabey Hamamından alır. 15. Ve 18. Yüzyıl dönemine ait önemli yapıtlar ve Cumhuriyet dönemine ait yapıların iç içe geçtiği ilgi çekici bir semttir.

Semtin kökeni 13. Yüzyılda Ankara Kalesi çevresinde ticaret alanlarının genişletildiği dönemden gelir. Sultan Çelebi Mehmet’in damadı Damat Karaca Paşa olarak bilinen Karacabey tarafından 1427 yılında yapılan Karacabey Camii ve hamamı semt içerisinde bölgenin önemini artırdı. Kale ve çevresi “yukarıyüz” olarak adlandırılırken Karacabey cami ve hamamının bulunduğu alan “Aşağıyüz“olarak anılmaktaydı.

Keçi tüyünden üretilen bir kumaş türü olan sof üretimi, kentte bulunan Hamamönü’nün kentin önemli bir bölgesi haline gelmesinde etkili oldu. 15. Ve 16. Yüzyıllar, ticari ve kültürel açıdan Hamamönü’nün en çok geliştiği devir olarak bilinir. 17. Yüzyılda Ankara’da Celaai İsyanı ile Ankara’da kale dışında kalan tüm mahalle, çarşı ile birlikte Hamamönü’de yıkıldı.

Hamamönü 18. yüzyıl sonlarında daha çok müslümanların yaşadığı bir semtti. Bölgede çıkan büyük yangınlar ve 1873-1875 yılları arasında yaşanan kıtlık felaketi ile semt gün geçtikçe yoksullaştı. 1900’lerin başında Sultan 2. Abdülhamit, Taceddin Camisi ve Türbesini yaptırdı.

20. yüzyıl başlarında Taceddin Mahallesi ve Hacettepe arasında kalan konutlarda tarikat erbabının ikamet etmesiyle bu alana çok sayıda ibadethane yapıldı. Cumhuriyet ilk yıllarında ise yabancı memurlar, toplumun önde gelen isimleri ve devlet erkanına da ev sahipliği yaptı. “Mevalar’ın “denilen eski ve büyük konak, Sovyetler Birliğinin ilk elçilik binası olarak kullanıldı. Falih Rıfkı Bey Hamamarkası mahallesinde, şair Mehmet Akif Taceddin Dergahına eklenen bir odada yaşadı.

1958 yılında kurulan Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün Hacettepe Üniversitesi’ne dönüşmesi ile birlikte bölgenin dokusu değişti. 1965 tarihli Kat Mülkiyeti Kanunu’nun çıkmasından sonra ile apartmanlaşma görülmeye başladı. 2000 li yılların başından itibaren eski kent dokusunun korunmasına yönelik çalışmalar yapıldı.

Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere pek çok devlet adamını ağırlamış olması bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. Mehmet Akif Ersoy’un ikamet ettiği ve günümüzde halen müze-ev olan Taceddin Dergahı’da bu semtte yer almaktadır. Dergah’ın bulunduğu parka şairin de adı verilmiştir.

Hamömönü’nde Bulunan Tescilli Yapılar

Ortalama 300 civarı yapının bulunduğu Hamamönü’nde 8 tane tescilli anıtsal yapı ve 22 tane sivil mimari örneği bulunmaktadır. Semtte bulunan anıtsal yapılar şunlardır:

  • Karacabey Camii
  • Karacabey Hamamı
  • Taceddin Sultan Camii
  • Hacı Musa Camii
  • Hacı İlyas Camii
  • Sarıkadı Camii
  • Mehmet Çelebi Camii
  • Mehmet Akif Ersoy Evi
  • Tarihi Kabakçı Konağı
  • Kamil Paşa Konağı
  • Beynamlızade Konağı

Hamamönü’nde Gezilecek Yerler

Hamamönü’nde gezilecek yerler bakımından değişik ve tarihi kültürel yapıları bir arada bulmak mümkündür. 15. ve 18. Yüzyıllara ait evler, camiler ve hamamlar gibi birçok tarihi yapıyı içinde barındıran Hamamönü kültürel zenginlik ve otantik yapıları da görme fırsatı sunmaktadır. Ziyaretçi açısından her dönemde yoğunluğuyla bilinen semtte bulunan gezilecek yerlerden bazıları şunlardır.

  • Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi: Sarıkadın Sokağının hemen arkasında bulunan Mehmet Akif Ersoy evi ülkemiz açısından büyük öneme sahiptir.  Yalnızca bir müze değil aynı zamanda İstiklal Marşı’nın yazıldığı, oldukça değerli bir ev olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Kurtuluş Savaşı döneminde Mehmet Akif Ersoy bu evde konaklamıştır. Mehmet Akif’e ait kitaplar, şahsi eşyalar resimler ve görsellerle donatılmış bir müze halindedir. Müzenin bahçesinde BBP başkanlık döneminde uçak kazası sonrası hayatını kaybeden merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabri bulunmaktadır.
  • Tarihi Karacabey Hamamı: Osmanlı dönemine ait tarihi Karacabey Hamamı, geleneksel Türk hamamı görmek ve denemek isteyenler açısından kaçırılmayacak bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Tacettin Sultan Dergahı: Selçuklu dönemine ait Tacettin Sultan dergahı, kültürel ve dini açıdan önemli bir mekandır. Ankara da 17. Yüzyılda Şeyh Taceddinzade Mustafa Efendi tarafından yaptırılan ve Mehmed Akif Ersoy’un içinde İstiklal Marşı’nı yazdığı dergahtır.
  • Musa Ağa Camii: Klasik Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğini temsil eden Musa Ağa Camii huzurlu ortamı ve dikkat çeken yapısıyla ilgi çekmeye devam etmektedir.  Cami minaresinin batı tarafında hicri 1284 (miladi 1867) yılında Hafize Hatun tarafından onarıldığı bilinen Hacı Mustafa Çeşmesi bulunmaktadır. Aynı zamanda Taceddin Sultan Camii ve dergahına da komşudur.

Hamamönü Mekanları ve Kahvaltı Yapılacak Yerler

Ankara’nın geçmişini öğrenmek için hamamönü pek çok özelliği ile ilgi çeken bir mekandır. Gerek Altındağ’daki konumu, gerek restore edilmiş mekanları ve konaklarıyla günümüzün yaşayan tarihidir. Hamamönü’nde restoran ve kafelerde yöresel lezzetleri tadabilir, canlı müzik dinleyebilir, közde kahve eşliğinde güzel vakit geçirebilirsiniz. Yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çeken bu mekanlardan en çok tercih edilen 9 tanesini aşağıda inceleyebilirsiniz.

  1. Bazlama Dünyası Kafe Arkadaş: Hamamönü’nün tarihi ve kültürel yapısıyla keyifli dakikalar geçirirken aynı zamanda güzel bir mekanda yemek yemek isteyenlerin uğrak duraklarından birisi de bazlama dünyası kafe arkadaştır. Bazlama ile yapılan tostlar arasında en dikkat çeken ballı-kaşarlı ve çikolatalı tostlardır. Ayrıca kahvaltı mekanı ve serpme kahvaltı seçeneği ile de oldukça dikkat çekici lezzeti ile ön planda bulunmaktadır.

Adres: Sarıkadın sokak No: 1/B Hamamönü

  • Faralya Kafe: Faralya Kafe kumda Türk Kahvesi sevenlerin uğrak yerlerinin başında gelir. Zengin menüsü ile ziyaretçileri memnun etmeye devam eden kafe de menengiç kahvesi, dibek kahvesi ve Türk kahvesi sevenlere özel hizmet sunulmaktadır. Güler yüzlü hizmeti, huzurlu ortamı ile ziyaretçilerin gözde mekanlarından birisidir.

Adres: Sarıkadın sokak No: 20 Hamamönü 

  • Yeşilçam Turkuaz Bahçe: Yeşilçam Turkuaz bahçe Yeşilçam filmleriyle büyüyen neslin yakinen bildiği severek dinlediği Yeşilçam filmlerinin eşsiz ve romantik müziklerinin ve film görsellerinin olduğu mekandır. Sizde günümüzden biraz uzaklaşıp Yeşilçam filmlerinin rol aldığı film setlerine bir yolculuk yapmak istiyorsanız tam da aradığınız mekan burası. Meşhur Hatay kahvaltısını Yeşilçam film müziği eşliğinde yapmak isteyenlerin mekanlarından birisidir.

Adres: Hacettepe mahallesi, sarıkadın sokak No: 30 Hamamönü

  • Hanzade Kafe: Hamamönü’nün restore edilen en güzel konaklarından biridir Hanzade kafe. Hamamönü’nün diğer konakları gibi otantik havasının yanı sıra yemekleriyle turistik ziyarete gelenleri en güzel şekilde memnun eden bir mekandır. Özellikle ramazan ayında fasılıyla zengin iftar menüleriyle hafızalarda yer eder.

Adres: Hacettepe Mahallesi, İnanlı Sokak, No: 5

  • Hacettepe Simit Konağı: Simit denildiğinde akla ilk gelen şehirlerin başında gelir Ankara. Hamamönü’ne gelenlerinde meşhur Ankara simidini tarihi ve otantik güzellikler arasında tadabileceği, tarihin güzellikleriyle tadını çıkarabileceği önemli mekanlardan biridir.

Adres: Hacettepe Mahallesi, Hamamönü Meydanı, Fırın Sokak, No:2

  • Osman Bey Konağı: Ankara’nın farklı bir güzelliğe sahip Altındağ’da yer alan Hamamönü, gelen misafirlerini adeta Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine götüren seçkin bir semttir. Tarih, sanat ve lezzeti bünyesinde barındıran Hamamönü’nde kaliteli işletmelerden biride Osman Bey konağıdır. Güveçte menemenden Türk kahvesine pek çok lezzetiyle ilgi çeken mekan arayanların tercih ettiği yerlerden biridir.

Adres: Hacettepe Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Sok, No: 25

  • Bahçem Kafe: Hamamönü gezilecek yerler listesinde yer alan güzel mekanlardan birisi de bahçem kafedir. Yerli ve yabancı turistlerin kahve ve yemek molası verebileceği güzel bir mekandır. Şık sunumları ve kumda kahvesiyle misafirlerini memnun etme amacını taşıyan bahçem kafe, toplantı ve kalabalık davetler için de tercih edilen bir mekandır.  

Adres: Hamamönü Sarıkadın Sokak No: 5

  • Kerasus Yöresel Lezzetler: Kerasus Yöresel lezzetler, yöresel lezzetler arayanlar için tercih edilen mekanların başında gelir. Akçaabat köftesinden mıhlamaya, mantıya kadar birçok yörenin yemeğini bünyesinden barındıran, tarihsel mekanların arasında bulunan bu seçkin mekan, pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Adres: Hacettepe Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Sok. No: 11

  • Kanaviçe Çikolata: kanaviçe Çikolata tatlı krizi tutanların, kahve saati gelenlerin oturup dinlenebileceği samimi ortamıyla ilgi çeken mekanlardan biridir. Birbirinden farklı lezzetli çikolata çeşitlerini ve kahvesini tatmak isteyenler için tam bir lezzet şöleni demek yerinde olur.

Adres: Hamamönü Sokak No: 11

Hamamönü Yol Tarifi

Ankara’nın merkezine yakın olan Altındağ ilçesine bağlı olan Hamamönü’ne toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca özel araçlada gidilebilen bu semtte yeterli sayıda otopark bulunmaktadır. Kızılaydan Ankaray ile Dikimevi yönüne giden trene binerek Kurtuluş durağında inerek Hacettepe Hastanesi bahçesinden 200 metre yüründüğü zaman Hamamönü’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Hamamönü tam konumu: Hamamönü sk. Hacettepe, Altındağ/Ankara

Ankarada gezilecek yerler serisinin devamı için; https://www.ankarabulvar.com/haberler/rehber/ kategoriyi inceleyebilirsiniz.