Atatürk ve Kurtuluş Savaşı müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ve büyük Türk Milleti’nin bağımsızlık savaşı olan Kurtuluş Savaşına adanmış ve ismini buradan almış bir müzedir. Ankara’da Anıtkabir’in içinde yer almaktadır. Ulusal tarihimizi yakından tanımak görmek isteyenlerin her zaman ziyaretine açık olan bu müze yalnızca Ankara’nın değil aynı zamanda Türkiye’deki bütün illerimizden ve hatta Dünya’dan da ziyaretçi çekmektedir.
Müze, Türk Milletinin ortak anılarını barındıran bir mekan olarak dikkat çekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu ve kuruluş aşamasında yaşanan zorlukları yakından görmek isteyenler için tam bir fırsat niteliğinde bulunan müzeye sürekli olarak bir ziyaretçi akını bulunmaktadır. 21 Haziran 1960 yılında ziyarete açılan müze, 2001 yılında yapılan genişletme çalışmaları ile bugünkü şeklini ve adını alarak daha kapsamlı bir hale getirilmiştir.
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinde Neler Bulunmaktadır?
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi son zerresine kadar tarih barındıran önemli mekanlardan biridir. Hem gezmek açısından hem de tarihimizi öğrenmek ve Kurtuluş Savaşında yaşanılan olayları görsel olarak ta görerek öğrenmek isteyenler açısından vazgeçilmez bir müzedir. İçerisinde oldukça önemli eşyalar ve belgeler barından bu müze olarak ta hafızalarımızda yerini almaktadır.
Müzede birden fazla bölüm bulunmaktadır. Birinci bölümde Mustafa Kemal Atatürk’ün özel eşyaları, ikinci bölümde Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması bulunmaktadır. Üçüncü bölümde Büyük Taarruz ve Sakarya Meydan Muharebesi panoraması, dördüncü bölümde Mustafa Kemal Atatürk devrimlerinin açıklamalı fotoğraflarla tanıtıldığı tonozlu koridor bulunmaktadır.
- Atatürk’ün Kişisel Eşyaları: Atatürk’ün kullandığı kıyafetler, kalemler, saatler ve hatta savaş sırasında kullandığı eşyalar gibi birçok kişisel eşyaları burada görebilmeniz mümkündür.
- Fotoğraflar: Kurtuluş Savaşı’ndan ve Atatürk’ün hayatından kesitler içeren binlerde fotoğraflar ziyaretçileri yaşanan döneme götürebilme açısından dikkat çekici özelliğe sahiptir.
- Silah ve Askeri Eşyalar: Kurtuluş Savaşında kullanılan silahlar, üniforma ve diğer askeri eşyalar da müzenin önemli parçaları olarak müzede yerlerini almış bulunmaktadır.
- Kurtuluş Savaşı Belgeleri: Kurtuluş Savaşı sırasında yazılmış mektuplar, savaş haritaları, mektuplar gibi önemli belgeler de Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinde önemli belgeler olarak sergilenmektedir.
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Nerede Bulunmaktadır?
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi veya resmi adıyla Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir’de bulunan Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu şeref salonunun altında 3 bin metrekarelik sütunlu alanda bulunmaktadır. Adres olarak ise Anıt Caddesi, Tandoğan/Ankara adresindedir. Ziyaret saatleri hakkında müzenin resmi web sitesinin kontrol edilerek ziyaret edilmesi önerilmektedir.
Anıtkabir Kaç Bölümden Oluşur İsimleri Nelerdir?
Anıtkabir’in her bir bölümünün kendine özgü bir önemi ve hikayesi bulunmaktadır. Anıtkabir Türk Milleti’nin ortak hafızasını ve anılarına barındıran bir anıttır. Türk tarih ve kültürünü daha iyi anlayabilmek için anıtkabir mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir anıt olarak yerini almaktadır. Anıtkabir, özenle tasarlanarak inşa edilmiş iki ana bölümden oluşan bir anıt kompleksidir.
- Barış Parkı Anıtkabir’e girdiğinizde ilk olarak karşılaşılan geniş ve yeşil bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Yürüyüş yolları ve havuzlarla donatılmış bu park ziyaretçilere huzurlu ve sakin bir ortam sunmaktadır.
- Anıt Bloğu: Anıtkabir’in asıl yapılarının bulunduğu bölüm anıt bloğudur. Ziyaretçileri adım adım Atatürk’ün mezarına doğru ilerleten ve bir takım sembolik yapı ve alanlardan oluşan bölümdür. Anıt Bloğu içerisinde yer alan bölümler;
- Aslanlı yol: Anıtkabir’e girişin sembolü olan bu yol, iki tarafta yer alan aslan ve heykellerle ilgi çeken bölümdür.
- Tören Alanı: Devlet törenlerinin yapıldığı geniş meydandır.
- İstiklal ve Hürriyet Kuleleri: Anıtkabir’in girişinde yer alan kuleler, Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini sembolize eder.
- Anıt Mezar: Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan bu yapı, Türk mimarisinin en önemli örneklerinden birini teşkil eder. İçerisinde şeref holü, mezar odası gibi bölümlerinde bulunduğu alandır.
- Erkek ve Kadın Heykel Grupları: Anıtkabir’in farklı noktalarında yer alan bu heykeller, Türk Milletinin birlik ve beraberliğini temsil etmek için bulunurlar.